خورشت قرمه سبزی یا قورمهسبزی،(سبزی خورش یا خورش سبزی) از خورشتهای سنتی ایرانی است که بهطور معمول با یک چلو خوشمزه (بهصورت کته یا آبکش) و در کنار پیاز، فلفل و سالاد شیرازی سرو میشود و بسیار لذیذ و خوشمزه است. قرمه به تعبیر دهخدا نوعی خورش مرکب از گوشت خردکرده، سبزی و لوبیا است.
قرمهسبزی در سراسر ایران گسترش یافته و بنا بر هر منطقه متفاوت است. از محبوب ترین انواع خورش قورمه سبزی در مناطق مختلف ایران می توان به خورش قورمه سبزی تهرانی ، خورش قورمه سبزی گیلانی ، خورش قورمه سبزی جنوبی و خورش قورمه سبزی ترکی یا تبریزی اشاره کرد که از نظر مواد کمی با هم متفاوت هستند. اغلب ترکها به خورشت قرمه سبزی در هنگام پخت مقدار کمی رب اضافه میکنند که باعث خوشمزهتر شدن و خوش رنگتر شدن آن میشود.
همچنین در بعضی مناطق در از لوبیای قرمز و در برخی دیگر از لوبیای چشم بلبلی استفاده میکنند. بهطور کل قرمه سبزی از سبزی خورشتی، تکههای گوشت و لوبیا درست میشود.
تاریخچه قرمه سبزی
تاریخچه قورمه سبزی در ایران به ۲۰۰۰ تا ۵۰۰۰ سال پیش برمیگردد. به عبارت دیگر میتوان گفت که به نوعی خورشت قورمه سبزی غذای ملی ما ایرانیان محسوب میشود. البته همانطور که گفته شد در شهرهای مختلف ایران نوع ترکیباتی که در پخت این خورشت مورد استفاده قرار میگیرد اندکی تفاوت دارد. اما این تفاوت ظریف در اصل غذا تغییری ایجاد نمیکند.
روش پخت و مواد لازم جهت خورشت قرمه سبزی
|
۳۰۰ گرم |
|
۵۰۰ گرم |
|
۱۵۰ گرم |
|
۱ عدد بزرگ |
|
۴ عدد |
|
به اندازه لازم |
|
به اندازه لازم |
|
به اندازه لازم |
سبزی خورشتی شامل:
تره |
1 کیلو گرم |
|
جعفری |
500 گرم |
|
گشنیز |
200 گرم |
|
شنبلیله |
|
|
اسفناج |
100 گرم |
ابتدا لوبیا را از شب قبل بخیسانید تا هم نفخ آن گرفته شود و هم به مقدار کافی آب را جذب کرده و پف کند. ابتدا پیازهای خود را بهصورت نگینی و ریز خرد کرده و در روغن تفت دهید. سپس مقداری زردچوبه و کمی فلفل به آن بیفزایید. در همین حین گوشت خورشتی را به آن افزوده و تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند و ظاهرا گوشت کمی برشته شود و حالت سرخ شده به خود بگیرد. بهتر است برای لذیذتر شدن خورشت از گوشت گوسفندی استفاده نمایید.
حال درب خورشت را بگذارید و زیر آن را کم کنید. بهتر است لوبیا را بهطور مجزا پخته و چندین بار آب آن را عوض کنید و در همین حین به خورشت اضافه کنید. اگر هم لوبیا را از قبل نپختهاید هماکنون وقت آن است که آن را به خورشت اضافه کرده درب آن را بگذارید و زیر آن را کم کنید. اگر به اندازه کافی زیر خورشت را کم کرده باشید نیازی نیست که فعلابه آن آب اضافه کنید. چرا که ترکیبات خورشت در دمای مناسب شروع به آب دندن میکند.
اگر هم از شعله خود اطمینان ندارید مقدار بسیار کمی در حد یک و نیم لیوان آب جوش به خورشت اضافه کنید. در همین حین لیموهای عمانی خود را در ظرفی در آب جوش بیندازید تا حدالمکان تلخی آن گرفته شود.
بعد از گذشت حدود چهار ساعت حال میتوانید لیموها را به خورشت اضافه کنید. در همین حین نیز شروع به سرخ کردن سبزیهای خورشتی خرد شده خود کنید. دقت کنید که سبزی باید به حدی سرخ شود که مانند کوکو سبزی ظاهری برشته گرفته باشد. در این صورت خورشت شما بهخوبی جا خواهد افتاد و به خوبی روغن خواهد انداخت.
بعد از ریختن سبزیها به خورشت قرمه سبزی درب آن را بگذارید و اجازه دهید با شعله بسیار کم در حدود یک ساعت تا یک ساعت و نیم جا بیفتد. سپس در یک ربع آخر میزان ادویه و نمک و همچنین آب نارنج و آبغوره آن را تنظیم نمایید.
برای جا افتادن خورشت قرمه سبزی به زمان زیادی نیاز دارید. بنابراین در حین پخت مدام هواستان به زیر شعله و میزان آب خورشت باشد تا نسوزد.
جالب است بدانید که قرمهسبزی اولین غذای ایرانی است که در فضا توسط یاسمین مقبلی پخته شده است.
در پایان نیز باید بگوییم که اگر میخواهید از طعم لذیذ قرمه سبزی بیشتر لذت ببرید در کنار آن میتوانید مقداری سبزی خوردن، انواع ماست و ماست و خیار، سالاد شیرازی، فلفل تند و سالاد شیرازی سرو کنید و از طعم خوش این چاشنی ها و خورشت قرمه سبزی خود لذت دو چند برابر ببرید.
منبع: لایفاتک
۲ Comments
عالیبود من همیین دستور پخت رو همیشه رعایت می کنم
قرمه سبزی فقط با گوشت گوسفندی