فهرست بستن

روش صحیح نگهداری ماهی قرمز سفره هفت سین و بهترین غذای آن

نگهداری ماهی قرمز و خوراک مناسب برای نگهداری از آن

ماهی قرمز همیشه جایگاه خاصی در سفره هفتسین عید نوروز داشته است. همه ما از کودکی سفره هفت سین را با ماهی قرمز به یاد می‌اوریم. در واقع این ماهی نماد زندگی و حیاط در هفت سین است. اما همیشه عمر کوتاهی دارد. در مطلب روش صحیح نگهداری ماهی قرمز مواردی را با شما درمیان می‌گذاریم که باعث افزایش طول عمر این حیوان زیبا تا چندین سال خواهد شد. در ادامه با لایفاتک همراه باشید.

آشنایی با ماهی قرمز


آشنایی با ماهی قرمز

ماهی‌های قرمز زاتا مقاوم هستند به‌شرط آن‌که شرایط خاصی محیا باشد. این ماهی‌ در بسیاری از مناطق جهان یافت می‌شود اما زیستگاه این ماهی در جنوب شرقی آسیا و سیبری است. این ماهی به‌صورت طبیعی در آب‌های شیرین پوشیده شده از گیاهان آبزی و دارای بستر نرم زندگی می‌کند.

جالب است که این ماهی در اروپا نیز یافت می‌شود، اما قابل توجه است که انتشار و تکثیر آن توسط انسان صورت گرفته است.

اغلب وزن ماهی قرمزها نزدیک به ۲۰۰ گرم است هرچند که بعضی از آن‌ها به ۲/۵ کیلو نیز می‌رسند. ماهی قرمز بدنی شبیه به بدن کپور ماهی دارد. البته جای تعجب هم نیست چراکه از نژاد همین گونه ماهی است.

ماهی قرمزها در سن ۳ تا ۴ سالگی به بلوغ می‌رسند. و در این سن طول آن‌ها به ۱۵ تا ۲۰ سانت می‌رسد. اگر در شرایط محیط خوب و ایده‌عال باشند و غذای مناسب در اختیارشان باشد در سن ۲ سالگی نیز می‌توانند به بلوغ برسند.

ممکن است طول عمر یک ماهی قرمز از ۱۰ سال هم عبپر کند و به ۵۰ سال نیز برسد. به شخصه زمانی که خود آکواریوم آب گرم داشتم یکی از این ماهی‌ها را به مدت سال نگهداری کردم. آن هم در آکواریوم آب گرم کنار ماهی‌های کوپی و مولی و… اما در آخر بخاط یک اشتباه (خورده شدن به وسیله یک ماهی گوشت خوار بخاطر بی‌تجربگی خودم) آن را از دست دادم.

جالب است بدانید که این ماهی در قرن هفدم وارد اروپا شد. به علاوه این ماهی به‌طور وحشی نیز در رودخانه‌های جنوب اروپا پراکنده شده و انتشار یافته‌ است. در ایران نیز این ماهی در حوضچه‌های دریای خزر، دریاچهٔ ارومیه، دریاچهٔ هامون و رودخانهٔ کارون یافت می‌شود. که البته به دلیل آزاد سازی آن‌ها بعد عید نوروز است.

نگهداری ماهی قرمز


نگهداری ماهی قرمز

ماهی قرمز یکی از بهترین گزینه‌ها برای نگهداری در آکواریوم است. این ماهی مواد زائد زیادی را از طریق مدفوع و آبشش‌ها به داخل آب وارد می‌کند که باعث آلودگی و کدر شدن آب می‌شود. از آنجایی که این مواد سمی هستند به راحتی می‌توانند باعث مرگ ماهی قرمز شما شوند. بنابراین به‌شدت به نظافت آب نیاز دارند. برای نگهداری ماهی قرمز و برای افزایش طول عمر آن بهتر است به‌طور مرتب آب آن را عوض نمایید. بهتر است هر هفته ۱۰ تا ۱۵ درصد آب ظرف، عوض شود. اگر این کار را به‌صورت رزانه انجان دهید بسیار بهتر خواهد بود. 

یکی از راه‌های خوب برای افزایش طول عمر و شادابی ماهی اکسیژن رسانی با استفاده از استفاده پمپ آب است. ماهی قرمز جزو ماهیان است که در آب سر زندگی می‌کند و بهتر است از آن در آب سرد نگهداری کنید. زمانی که به آکواریوم یا تنگ ماهی آب اضافه می‌کنید باید حواستان به دمای آن باشد. توجه کنید نباید هنگام عوض کردن آب و یا افزایش آب به ماهی شک وارد شود. دماهای زیر ۱۰ درجه سانتی‌گراد برای گپنه‌های زینتی خطرناک هستند. همچنین دماهای بیشتر از ۳۰ درجه نیز به ماهی قرمز شما آسیب خواهد زد. دمای مطلوب برای ماهی قرمز بین ۲۰ درجه تا ۲۲ درجه سانتی‌گراد می‌باشد.

ماهی قرمز نباید لمس شود زیرا باعث از بین رفتن پوست و پولک‌های آن خواهد شد. همچنین پوست ماهی در معرض آلودگی باکتریایی قرار می‌گیرد.بااین‌وجود، ماهی قرمز قادر است تا با شنا کردن در سطح آب در هنگام غذا به افراد پاسخ دهد و طوری عادت و آموزش داده شود تا تکه‌های غذا را از دست انسان بگیرد. شهرت ماهی قرمز در زود مردن، ناشی از مراقبت ضعیف از آن می‌باشد.

ماهی قرمز در نور شروع به تولید رنگ دانه می‌کند و اگر مدت زیادی در تاریکی باقی بماند به سرعت شروع به تغییر رنگ خواهد کرد و به رنگ خاکستری درخواهد آمد. این ماهی سلول‌هایی بانام کروماتوفور دارد که رنگدانه تولید می‌کنند و این رنگدانه‌ها با منعکس کردن نور به ماهی رنگ می‌دهند. آنچه که تعیین‌کننده رنگ ماهی است، نوع رنگدانه در سلول‌ها، تعداد مولکول‌های رنگدانه در سلول‌ها و نحوه آرایش رنگدانه‌ها در داخل سلول است.

ماهی‌های قرمز گیاهان زنده را می‌خورد، بنابراین نگهداری این ماهی در آکواریوم گیاهی دردسرساز خواهد بود. تنها گونه‌های گیاهی اندکی همچون کریپتوکورین و آنوبیاس می‌توانند در اطراف ماهی قرمز زنده بمانند و بااین‌وجود باید مراقب بود تا همین گونه‌های گیاهی نیز توسط ماهی قرمز از ریشه کنده نشوند. معمولا گیاهان پلاستیکی با دوام‌تر هستند. اما شاخه‌های آن‌ها ممکن است در صورت تماس ماهی با آن‌ها باعث تحریک یا صدمه زدن به ماهی شوند.

غذای ماهی قرمز


غذای ماهی قرمز

ماهی های قرمز معمولا همه چیز می‌خورند. گونه وحشی این ماهی در طبیعت مواد گیاهی، حشرات و سخت پوستان است. آن‌ها به صورت دائمی اشتهای غذا خوردن دارند. بیش از حد غذا دادن به آن‌ها، برای آن‌ها مضر است و ممکن است موجب مسدود شدن روده‌های ماهی شود. این وضعیت بیشتر برای ماهیان قرمزی که با زادگیری گزینشی پدید آمده باشند اتفاق می‌افتد. چرا که دارای روده پیچ در پیچ هستند.

وقتی به ماهی غذای زیادی داده شود، مواد دفعی و زائد نیز بیشتر خواهد شد که تا حدی به دلیل هضم ناقص پروتئینها است. گاهی با دیدن خروج مواد دفعی از پارگین ماهی می‌توان پی برد که غذای زیادی به ماهی داده شده‌است. پس بنابراین همیشه باید به حجم غذای داده شده به ماهی دقت نمود.

غذای مخصوص ماهی قرمز نسبت به غذای مرسوم ماهی‌ها پروتئین کمتر و کربوهیدرات بیشتری دارد. این غذا به دو شکل در بازر یافت می‌شود. یک نوع پوسته‌ای که روی آب شناور می‌شود و نوع دیگر حبه‌ای که به زیر آب می‌رود. می‌توانیم به این غذا موادی از قبیل لوبیای غلافدار البته با برداشتن پوسته خارجی، سبزی‌های برگی سفید شده و کرم حشره اضافه کرد. افزودن آرتمیا (میگوی آب شور) به غذا ممکن است برای ماهی قرمزهای جوان سودمند باشد. البته قابل توجه است که همانند همهٔ دیگر جانداران، امکان دارد ذائقه همه ماهی‌های قرمز متفاوت باشد.

معمولا در ایران به ماهی‌هایی که برای عید نوروز خریداری می‌شود غذا داده نمی‌شود یا اغلب با نان، تغذیه می‌شوند. باید توجه کرد که هر دو این٬کارها اشتباه است. این کارها باعث آسیب به ماهی و کاهش عمر ماهی قرمز می‌شود.

برای تغدیه ماهی قرمز در خانه می‌توانیم از زردهٔ تخم‌مرغ آب‌پز و جگر استفاده کرد و روزی یک‌بار یا یک روز درمیان (باز هم یک‌بار در روز) آن‌ها را به مقدار خیلی کم تغذیه نمود. توجه داشته باشید باید غذا را به اندازهٔ سه‌چهارم دهان آن‌ها، تکه کرده و به آن‌ها داد. در صورت ماندن غذا در تنگ بعداز گذشت چند ساعت، غذا فاسد خواهد شد و انفجار آمونیاک می‌کند و به دلیل خفگی ماهی‌ها به مرگ آن‌ها منتهی می‌شود.

همچنین می‌توانید از غذای ماهی‌های آکواریومی و بچه میگوی خشک شده استفاده کنید.

کلام پایانی

نگهداری ماهی قرمز به هیچ وجه دشوار نیست و فقط باید در نگهداری از آن‌ها کمی دقت کرد. فضای که ماهی قرمز عید نوروز در آن نگهداری می‌شود نباید زیاد کوچک باشد. بهتر از بعد از سال تحویل این ماهی را در آکواریوم نگهدارید. تنگ ماهی قرمز نباید گرد باشد. بهترین ظرف برای نگهداری از آن‌ها ظرفی است که گوشه داشته باشد. زیرا تنگ گرد باعث اختلال در جهت یابی این نژاد ماهی خواهد شد.

استفاده از نان برای تغذیه این باعث می‌شود تا رنگ بدن ماهی تغییر کند و به مرور کم رنگ و یا سفید شود. پس‌بنابراین از غذای مناسب برای تغذیه ماهی قرمز استفاده نمایید.

توجه داشته باشید بعد از پایان تعطیلات عید نوروز و سیزده به‌در به هیچ عنوان این ماهی ها را در حوضچه‌ها، رودها، دریاچه‌ها و… رها نکنید. این ماهی‌ها، گونه‌های مقاومی هستند و اگر کمی شرایط برایشان محیا باشد اکوسیستم آن محیط را بر هم خواهند زد. همچنین آن‌ها اگر در جای نامناسبی رها شوند غذای مطلوبی برای کلاغ‌ها خواهند بود.

برای عوض کردن آب تنگ ماهی قرمز حتما به مدت ۲۴ ساعت آب شیر را در جایی خنک نگهدارید تا کلر آن کاملا از بین برود. همچنین توجه کنید هنگام تعویض آب نباید به ماهی شوک وارد شود. نکته مهم دیگر این است که نباید ماهی را باتنگ آب در درون یخچال قرار دهید. این روش برای سرد کرد آب تنگ ماهی اصلا مناسب نیست. 

از اینکه با ما همراه بودید از شما سپاسگذاریم. اگر علاقه دارید تا سبزه عید نوروز را خودتان سبز کنید و یا از سبزه خود به‌گونه‌ای نگهداری کنید که همیشه سرسبز و شاداب باشد پیشنهاد می‌کنیم به مطلب همه چیز در مورد سبزه سفره هفت سین سری بزنید و آن را بخوانید.

 

منبع: لایفاتک

مطالب مرتبط

۲ Comments

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *