افرادی که خرگوش خانگی دارند، احتمالا بزرگترین مشکل آنها آموزش محل دستشویی به خرگوششان است. البته در حالت عادی آموزش دستشویی به خرگوش کار چندان سختی نیست، اما به دلیل اینکه به تکرار و صبر نیاز دارد ممکن است سخت به نطر به برسد. بنابراین در این مقاله میخواهیم با ترفندهای آموزش دستشویی به خرگوش، شما را یاری و خوشحال سازیم. با لایفاتک همراه باشید.
ترفند آموزش دستشویی به خرگوش
توجه داشته باشید که برای آموزش دادن به خرگوش، تغذیه خرگوش و غذایی که به او میدهید بسیار مهم است. شما فقط با صبر و حوصله به خرگوش خود کمک کنید جای مناسب دستشویی را یاد بگیرد. برای آموزش دستشویی و محل ادرار، بهتر است که از همان سنین کم آموزش دستشویی به خرگوش خود را شروع کنید تا حیوان زودتر یاد بگیرد، اما این روشها میتواند در هر سنی جوابگو باشد.
حتما ظرف دستشویی خرگوش تان را در جای آرام و بی سر و صدا قرار دهید. در ابتدا ظرف دستشویی را با خاک مخصوص یا پوشال چوب ( یا هر نوع پوشال مخصوص خرگوش) پر کنید. در قدم بعدی هر زمان خرگوش در ظرفش دستشویی کرد به اون تشویقی مخصوص به مقدار کم بدهید و با کلمه آفرین یا کلمات مشابه کارش را با لحن محبت آمیزتشویق کنید ( مثل نوازش).
به هر حال در شروع ممکن هست حیوان در جای دیگری دستشویی کند، در این شرایط پوپ ( دستشویی جامد خرگوش) یا ادرار خرگوش را با دستمال کاغذی برداشته در ظرف دستشویی اش بگذارید تا ظرفش بوی ادرار و پوپ بگیرد. یادتان باشد اگر حیوان محلی غیر ظرف دشتشویی کارش را کرد با کلماتی نظیر نه او را به آرامی دعوا کنید ( داد نزنید و حیوان را نترسانید).
فراموش نکنید حتما محل غیر مجاز دستشویی شده را تمیز کرده به آن سرکه سفید اسپری کرده و کامل پاک کنید، زیرا باعث از بین رفتن بو در آن ناحیه میگردد و حیوان معمولا پس از آموزش کامل یا در هنگام یادگیری فقط جایی دستشویی میکند که بوی دستشویی اش را بدهد.
توجه داشته باشید آموزش دستشویی باید بسته به جثه خرگوش در منطقه کوچکی انجام شود، مثلا اگر خرگوش دو کیلویی دارید و میخواهید در محوطه ده متری به او آموزش دهید قطعا برای شما غیر ممکن خواهد بود. فضای آموزش باید متناسب باشد اما در ساعات دیگر زمانی را به بازی حیوان در منطقه ای بزگتر اختصاص دهید.
بعداز اینکه خرگوش شما جای دستشویی را یاد گرفت میتوانید محوطه بزگتری را برای نگهداری اش محیا کنید، فقط توجه داشته باشید محوطه بزرگتر تعداد بیشتری ظرف دستشویی میطلبد و خرگوش نمیتواند دستشویی خود را تا فاصله زیادی نگهدارد.
نکته دیگر اینکه ظرف علوفه حتما در کنار دستشویی باشد، زیرا خرگوشها آنجا در حال غذا خوردن پوپ می اندازند. آموزش جای ادرار از آموزش جای پوپ بخاطر نوع بویش بسیار آسانتر است اما شما میتوانید تلاش کنید تا خرگوش شما بیشتر در ظرف دستشویی پوپ کند.
مدت زمان آموزش دستشویی
خرگوشهای کوچک حتی بعد از یادگیری کامل ممکن است بعضی مواقع نتوانند خود را نگه دارند تا به ظرف دستشویی برسند، بنابراین صبور باشید و آموزش را ادامه دهید.
خرگوش ها ممکن است یک روز یا حتی چند ماه طول بکشد جای دستشویی خود را یاد بگیرند، همه چیز بسته به صاحب، سن حیوان، سلامتی حیوان و شرایط محیط دارد.
نکته دیگری که وجود دارد این است که در بسیاری از موارد دیده شده که اگر مادر توله خرگوش ها جای دستشویی اش را بلد باشد از سن خاصی شروع به آموزش بچه هایش میکند.
تمیز کردن طرف دستشویی
هر روز پوشال یا خاک آن قسمتی از ظرف دستشویی که آغشته به ادرار است دور ریخته و آن قسمت پوشال یا خاک تمیز مخصوص بریزید. هر هفته کل محتویات ظرف دستشویی را دور ریخته و کامل آن را بشویید و با سرکه سفید ضدعفونی کنید ( به هیچ وجه برای ظروف حیوانات از ضدعفونی کننده هایی مانند وایتکس استفاده نکنید) و س\س کامل شسته و خشک کنید. بعد از خشک شدن کامل ظرف دستشویی، آن را پر کرده و یک دستمال آغشته به ادرار خرگوش خود و چند پوپ تازه خرگوشتان را در آن بیندازید.
وسایل مورد نیاز برای آموزش دستشویی به خرگوش
برای آموزش دستشویی به خرگوشخود وسایل زیادی نیاز ندارید. وسایل موردنیاز برای آموزش دستشویی به خرگوش عبارتند از:
- ظرف دستشویی: که بهتر است از جنس پلاستیک یا فلز باشد. ابعاد ظرف طوری باید که خرگوش بتواند راحت روی آن بچرخد.
- خاک یا پوشال مخصوص: حتما باید از خاک یا \وشال مخصوص استفاده کنید که هم جذب آب خوبی داشته باشد و ادرار حیوان به بیرون ظرف یا بدنش نپاشد ( زیرا در دراز مدت باعث زخم روی بدن حیوان میشود) و هم اگر حیوان بازیگوشی کرد و از آن پوشال یا خاک خورد مسموم نشود.
- تشویقی مخصوص: تشویقی مخصوص بسیار خوشمزه است و خرگوش عاشق آن است اما به دلیل شیرینی که دارد در برخی مواقع مثل آموزش به مقدار بسیار کمی مصرف میشود (مصرف بالای آن میتواند باعث دیابت یا مشکلات گوارشی شود)، میتوانید بجای تشویقی از میوه هایی مثل سیب بدون پوست و بدون هسته یا حتی هویج به اندازه تشویقی استفاده کنید. خرگوش در ذهنش نقش میبندد کار خوب انجام خواهم داد تشویقی خوشمزه دریافت میکنم، اما بخاطر سلامتی خرگوش خود سعی کنید بعد از یادگیری کامل هر چند تا کار خوب یک تشویقی داده شود (و هر کار خوب جایزه یه تشویق لفظی باشد) نه اینکه برای هر کار خوب یک تشویقی بدهید. اگر رعایت کنید برای سلامتی حیوان خانگی شما بهتر است.
- دستمال کاغذی: برای انتقال ادرار و پوپ به ظرف دستشویی و برای تمیز کردن زمین و ظرف دستشویی
- سرکه سفید: جهت ضدعفونی کردن و از بین بردن بو
تاثیر بلوغ دستشویی خرگوش
معمولا خرگوشها در سن ۶ تا ۹ ماهگی بسته به نژاد و تغذیه خوب به بلوغ میرسند. در این دوران، خرگوشها ممکن است رفتارهای متفاوتی مانند عصبانیت و پرخاشگری، علامت گذاری قلمرو با ادرار و یا پوپ خارج از ظرف دستشویی از خودشان نشان دهند. این رفتارها معمولا موقتی بوده و با گذشت زمان برطرف خواهند شد، اما احتمالا آموزش دستشویی به خرگوش در این دوران سختتر می شود. برای آموزش دستشویی در این دوران به این نکات توجه داشته باشید:
- صبور باشید و آموزش دستشویی را تکرار کنید. نگران نباشید، بالاخره نتیجه میگیرید.
- از تنبیه خشونت آمیز خرگوش برای دستشویی کردن خارج از ظرف دستشویی خودداری نمایید. این کار فقط باعث میشه که خرگوشت از شما بترسد و از دستشویی کردن در ظرف دستشویی خودداری کند.
تاثیر عقیم سازی بر خرگوش
عقیم سازی خرگوشها میتواند تاثیر مثبتی بر تربیت آنها داشته باشد. عقیم سازی موجب کاهش هورمونهای جنسی خرگوشها گشته و میتواند رفتارهای مرتبط با بلوغ را در آنها کاهش دهد. البته باید توجه داشت که عقیم سازی به تنهایی نمیتواند باعث تربیت کامل خرگوش برای دستشویی گردد و فقط روند تربیت را آسانتر و سریعتر میکند.
عقیم سازی باید در سنین پایین انجام شود، و در سنین بالا برای حیوان خطرناک است. اگر خرگوش شما به سن بلوغ رسیده و رفتارهای نامناسبی از خودش نشان میدهد میتونید با دامپزشک متخصص اگزوتیک و حرفه ای در مورد خرگوشها نسبت به عقیم سازی خرگوش خود اقدام کنید.
حتما برایتان این سوال پیش می آید اگزوتیک چیست و چرا باید به سراغ دامپزشک اگزوتیک باشید. اگزویتیک به معنای خاص میباشد و دامپزشکان اگزوتیک در شاخه های متفاوت مهارت دارند. مثلا یک متخصص اگزوتیک ممکن است بصورت تخصصی در مورد خرگوش اطلاعات و تخصص داشته باشدو متخصص دیگری فقط در مورد پرندگان خاص مهارت داشته باشد
سخنان این مقاله در مورد اجباری برای عقیم سازی نیست، این یک انتخاب برای صاحب حیوان است. بعنوان نویسنده این مقاله فردی را میشناسم که خرگوش خود را با وجود رفتارهای نابهنجارش عقیم نکرده و با دوستش که خرگوش عقیمی دارد رفت و آمد دارد، جفت گیری ۶ ماه تا یکسال یکبار این دو خرگوش باعث آرام شدن خرگوش عقیم نشده شده است.
فرد دیگری را هم میشناسم که خرگوش خود را عقیم کرده و در این مورد مشکلی نداشته است، هر دو نفر نیز از وضعیت خرگوش خود راضی هستند و این رضایت به دلیل آن است که با توجه به شرایط خودشان و حیوان خانگی خود و با مشورت با دامپزشک تصمیم گرفته اند.
امیدوارم مطلب آموزش دستشویی به خرگوش برای شما مفید بوده باشد و سایر مطالب لایفاتک در خصوص حیوانات خانگی را دنبال بفرمایید.
منبع: لایفاتک
خرگوشی که من خریدم از اول جای دستشوییش رو بلد بود خداروشکر
پس از این بابت مشکلی نداشتید