کریسمس در سراسر جهان با مجموعهای از غذاهای متنوع و سنتی جشن گرفته میشود که هر کدام نمادی از فرهنگ و سنتهای محلی هستند. غذاها نقش برجستهای در این جشن دارند و هر کشور با طعمهای منحصربهفرد خود به استقبال این روز میرود. بیایید نگاهی بیاندازیم به برخی از غذاهای خاص و مرسوم در کشورهای مختلف که میتوانند ایدههای جالبی برای آماده کردن یک غذای ویژه در کریسمس بعدی باشند.
۱. بلغارستان
در بلغارستان، میز کریسمس با غذاهای گیاهی همچون سوپ لوبیا، کلم و فلفل شکمپر، میوههای خشک، کمپوت و نان کولدنا پیتکا (Koledna Pitka) پر میشود. این غذاها برای گیاهخواران نیز بسیار مناسب هستند.
۲. اسپانیا
در اسپانیا، شام کریسمس با تاپاس، سوپ دریایی و غذای اصلی ماهی یا گوشت بره سرو میشود. دسرهای مختلفی نیز ارائه میگردند اما تورون (Turrón) بهعنوان یک شیرینی سنتی ترکیبی از عسل، شکر، سفیده تخممرغ و بادام، بسیار محبوب است.
۳. ایرلند
در ایرلند، غذاهای کریسمس شامل بوقلمون بریان و پودینگ کریسمس است که با آرد، میوههای خشک و چربی حیوانی تهیه میشود و مشابه غذاهای بریتانیایی میباشد.
۴. ایتالیا
در ایتالیا، شام کریسمس از منطقهای به منطقه دیگر متفاوت است اما معمولاً شامل ماهی، پنیر، پاستا و نان میباشد. دسر معروف پانِتونه (Panettone) نانی شیرین با کشمش و میوههای خشک است.
۵. روسیه
غذاهای کریسمس در روسیه شامل پای ماهی کولیبیاکا (Kulebyaka)، سوپ، دامپلینگ و سالاد شوبا (Shuba) با شاهماهی، چغندر، پیاز و مایونز میشود.
۶. فنلاند
در فنلاند، شام کریسمس شامل ماهی دودی، شاهماهی، ژامبون، سالاد چغندر و خوراک لانتولایتیکو (Lanttulaatikko) با پوره شلغم، ادویه، تخممرغ و خردهنان است.
۷. مجارستان
در مجارستان، ماهی بخش اصلی غذاهای کریسمس است. سوپ ماهی، ماهی کبابی با سالاد سیبزمینی و دسری به نام بِیگلی (Bejgli) که نوعی کیک رول شده با گردو و دانه خشخاش است، از غذاهای مرسوم هستند.
۸. آلمان
در آلمان، غذای اصلی کریسمس غاز بریانی وایناختسگانس (Weihnachtsgans) است که با شاهبلوط، سیب، آلو و پیاز پر شده و با سیبزمینی، کلم ترش و کلم قرمز سرو میشود.
۹. ژاپن
در ژاپن، شام کریسمس شامل مرغ سوخاری است که بهعنوان جایگزین بوقلمون در دهه ۱۹۷۰ توسط یک مدیر شعبه KFC مطرح شد و از آن زمان به بخش اصلی کریسمس تبدیل شده است.
۱۰. سوئد
در سوئد، جشن کریسمس با بوفهای به نام یولبورد (Julbord) شامل کوفتهقلقلی، ماهی دودی، شاهماهی، سیبزمینی آبپز و ژامبون برگزار میشود.
۱۱. دانمارک
شام کریسمس دانمارک شامل گوشت خوک بریان، کلم قرمز، سیبزمینی و سس است. دسر ریس آلا ماندِه (Risalamande) پودینگ برنج سرد با خامه، بادام، وانیل و سس گیلاس است که در آن یک بادام مخفی شده و یافتن آن جایزه دارد.
۱۲. پرتغال
در پرتغال، شام کریسمس شامل باکالائو (Bacalhau)، نوعی ماهی کاد نمکسود با سیبزمینی، سبزیجات و تخممرغ است. دسرهای محبوب شامل آروز دوچه (Arroz Doce) و راباناداس (Rabanadas) میباشند که شبیه به فرنچتست است.
۱۳. برزیل
در برزیل، شام کریسمس ترکیبی از غذاهای پرتغالی و آمریکایی مانند بوقلمون کبابی، گوشت خوک، باکالائو، برنج و سالاد سیبزمینی است. فاروفا (Farofa) ترکیبی از آرد کاساوا و ادویههای مختلف یکی از غذاهای جالب این جشن است.
۱۴. لهستان
در لهستان، غذای کریسمس شامل ماهی سرخشده کپور و شاهماهی است. سوپ Borscht از چغندر تهیه شده و با اوشکا (Uszka)، کوفتههای کوچکی شبیه راویولی، سرو میشود.
۱۵. استرالیا
در استرالیا، کریسمس در تابستان برگزار میشود و بسیاری از مردم ترجیح میدهند کباب درست کنند و غذاهای دریایی سرو کنند. شیرینی پاولووا (Pavlova) دسر مرنگی با خامه و دانههای انار است.
۱۶. فرانسه
شام کریسمس فرانسوی شامل غذاهای لوکس مانند صدف و جگر چرب است. غذای اصلی معمولاً بوقلمون کبابی با شاهبلوط است و دسر بوش دو نوئل (Bûche de Noël) کیک شکلاتی شبیه به کنده درخت با مرنگ و شیرینیهای تزئینی است.
۱۷. اتریش
غذای کریسمس در اتریش شامل کپور سرخشده در کره با سبزیجات و سیبزمینی است. کوکیهای کریسمس با طعم وانیل یا مغزها دسرهای مرسوم این جشن هستند.
۱۸. بریتانیا
سفره کریسمس بریتانیا شامل بوقلمون با سس گراوی، سیبزمینی تنوری و سوسیسهای پیچیده در خمیر (Pigs in a Blanket) است. دسرهای سنتی شامل پودینگ کریسمس و پایهای کوچک میوهای هستند.
۱۹. هلند
کریسمس در هلند شامل بوقلمون یا غاز، سبزیجات کبابی و نان شیرین کرستبرود (Kerstbrood) با میوههای خشک و کشمش است. اولیبولن (Oliebollen) نوعی دونات گرد نیز از دسرهای محبوب است.
۲۰. کره جنوبی
در کره جنوبی، شام کریسمس شامل باربکیوی گوشت گاو بولگوگی، نودل و کیمچی (Kimchi) است. دسر پپوگی (Ppopgi) نوعی تافی عسلی است که با طرحهای کریسمسی تزئین شده و مورد استفاده قرار میگیرد.