قرمه سبزی یکی از غذاهایی است که هر ساله در مراسمات مختلف به خحصوص محرم طبخ میشود. همانگونه که میدانید طرز تهیه قورمه سبزی نذری برای 100 نفر یا بیشتر، تفاوتهایی با طرز تهیه این خورشت به صورت خانگی دارد.
در مقادیر زیاد، ابتدا پیاز، گوشت و ادویهها را تفت دهید. سپس، سبزی قورمه سبزی و لوبیاهایی را که قبلا یکبار جوشاندهاید، با گوشت و پیاز تفت داده و آب اضافه نمایید. در آخرین مراحل پخت هم چاشنیهایی مثل لیموعمانی و نمک را به خورشت خود اضافه کنید.
همچنین استفاده از ظروف جادار و مناسب، صرف زمان کافی و مواد اولیه باکیفیت، از جمله مواردی هستند که نتیجه کار شمار ا بسیار بهتر خواهد کرد. اکنون اگر میخواهید نحوه درست کردن یک قورمه سبزی خوشمزه نذری را بهصورت مرحله به مرحله آموزش ببینید، با لایفاتک همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه خورشت قورمه سبزی نذری برای 100 نفر
توجه داشته باشید مقدار موادی که در ادامه مطلب ذکر شده است، برای 100 نفر کافی خواهد بود. بنابراین اگر میخواهید برای نفرات کمتر یا بیشتری غذا را طبخ نمایید به همان نسبت مواد را کم یا زیاد کنید.
گوشت گوسفندی 8 کیلوگرم
- پیاز 10 کیلوگرم
- لوبیا قرمز یا لوبیای چیتی 2 کیلوگرم
- روغن 5 کیلوگرم
- لیمو عمانی 10 کیلوگرم
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
- سبزی قرمه 10 کیلوگرم
گفتنی است که سبزی قرمه سبزی برای 100 نفر شامل سبزی های زیر میشود:
- جعفری 4 کیلوگرم
- تره 3 کیلوگرم
- گشنیز 1 کیلوگرم
- اسفناج یک کیلو و هشتصد گرم
- شنبلیله 200 گرم
طرز تهیه قورمه سبزی نذری برای 100 نفر
برای درست کردن قورمه سبزی نذری، مراحل زیر را به صورت پله به پله دنبال نمایید:
ابتدا لوبیا چیتی و یا لوبیا قرمز را از شب قبل بخیسانید و در طول این مدت چند بار آب لوبیاهای خیس خورده را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود. دقت کنید که حداقل زمان خیساندن لوبیا باید 12 ساعت باشد. بعد از آن به سراغ سبزیهای قورمه سبزی بروید و آن ها را تمیز کرده و چند بار شستشو دهید تا کاملاً تمیز شوند. سپس سبزی های شسته شده را در داخل آبکش قرار دهید تا آب اضافی آنها گرفته شود. حال سبزیها را با سبزیخردکن به صورت ساطوری و کاملاً ریز خرد کنید.
سپس بعد از خرد کردن سبزی ها، مقداری روغن در تابه ای مناسب بریزید و بگذارید روغن کمی داغ شود. حالا سبزیها را داخل آن بریزید و شروع به سرخ کردن آن ها کنید. این کار را بهتدریج و باحوصله انجام دهید تا رنگ سبزیها کم کم تیره شده و از حالت خامی خارج گردد. اکنون لوبیا را همراه با مقداری آب داخل قابلمهای مناسب بریزید و یک بار بجوشانید. سپس لوبیا را آبکش کرده، آب آن را دور بریزید و لوبیا را کنار بگذارید. اکنون پیازها را بشویید و بهصورت نگینی خرد نمایید. حالا پیازها را همراه با مقداری روغن داخل قابلمه ای مناسب ریخته و تفت دهید و کمی صبر کنید تا سبک و شیشهای گردند.
در ادامه کار، گوشتهای خردشده را به پیاز اضافه کنید و به تفت دادن گوشت و پیاز ادامه دهید تا رنگ گوشتها تغییر کند. اکنون زردچوبه و فلفل سیاه را به غذا اضافه کرده و چند دقیقه دیگر به تفت دادن ادامه دهید تا عطر ادویهها بلند شوند. در این مرحله، سبزی قورمه سبزی را به محتویات قابلمه اضافه نمایید و پس از آن، لوبیاهای آبکش شده را داخل قابلمه بریزید. کمی سبزی، لوبیا و گوشت را با هم تفت دهید؛ این کار باعث خواهد شد که لوبیاها در حین پخت له نشوند. اما مدت تفت دادن نباید به حدی باشد که پوست لوبیا چروک گردد.
اکنون داخل یک دیگ خورشت قرمه سبزی نذری، آب جوش بریزید و درب آن را ببندید تا خورشت به مدت حداقل 2 ساعت با حرارت متوسط بپزد. حال به مرحله اضافه کردن لیمو عمانی ها رسیدید، 1 ساعت قبل از خاموش کردن زیر خورشت لیموعمانی را به خورشت قرمه سبزی اضافه کنید. حتما لیموعمانیها را از قبل در مقداری آب گرم یا ولرم بخیسانید و آنها را سوراخ نمایید.
در نیم ساعت پایانی پخت و زمانی که از پختن کامل گوشت مطمئن شدید، نمک خورشت را اندازه کنید.
برای درست کردن برنج نذری برای 100 نفر نیز به حدود 15 تا 18 کیلوگرم برنج نیاز خواهید داشت.
در تهیه خورشت قرمه سبزی نذری، نکات زیر را هم در نظر داشته باشید:
- مقدار آب دیگ خورشت باید به اندازهای باشد که کاملا روی گوشت و لوبیا را بپوشاند.
- احتمالاً بهخاطر حجم زیاد سبزی مجبور خواهید شید که سبزیها را با توجه به اندازه تابه در چند نوبت سرخ نمایید. البته راهحل دیگر هم این است که بهطور همزمان از چند تابه و نیروهای کمکی استفاده کنید. بااینوجود، دقت کنید که تمام سبزی های خورشت شما بدون سوختن، بهصورت یکدست سرخ گردند.
- جوشاندن لوبیاها بهصورت جداگانه و دور ریختن آب آنها، رنگ خورشت قورمه سبزی را شفافتر خواهد کرد.
- در پخت قرمه سبزی از آب جوش برای طبخ استفاده نمایید.
- میتوانید بهجای لیموعمانی از آب لیمو، گرده لیمو، آبغوره و یا حتی غوره تازه استفاده نمایید. هرچند که استفاده از لیموعمانی همیشه در اولویت است. توجه داشته باشید استفاده از آب لیمو باعث دیرتر فاسد شدن خورشت زمانی که در شرایط مناسبی نگهداری نمیشود خواهد شد.
روش نگهداری و جلوگیری از خراب شدن قورمه سبزی
نکات مهمی برای نگهداری صحیح و جلوگیری از خراب شدن این خورشت وجود دارد که باید به آن ها توجه نمایید.
درصورتی که خورشت با برنج مخلوط شده باشد، بهتر است غذا را زودتر مصرف نمایید. اما اگر ظرف خورشت کاملا جدا است، مقدار باقیمانده را در ظرفی مناسب و دربدار ریخته و داخل یخچال قرار دهید. بهعلاوه، نکات زیر را هم در نظر داشته باشید:
- اگر قصد فریز کردن خورشت قورمه سبزی را دارید، ابتدا آن را به مدت 1 روز داخل یخچال قرار دهید تا چربی گوشت سفتتر شود. سپس آن را به فریزر منتقل کرده و چسباندن برچسب تاریخ روی ظرف را فراموش نکنید.
- در صورت نگهداری در یخچال، از ظروف شیشهای دربدار استفاده کنید و در صورت استفاده از فریزر، ظروف پلاستیکی درب دار را به کار ببرید.
- خورشت قورمه سبزی در یخچال نهایتا تا 3 روز باید مصرف گردد نه بیش از آن.
- قورمه سبزی در فریزر تا 3 ماه قابلاستفاده خواهد بود.
همچنین برای جلوگیری از خراب شدن قورمه سبزی و حفظ کیفیت آن، نکات زیر را رعایت بفرمایید:
- اگر خورشت را یکبار از فریزر خارج کرده و یخزدایی کردهاید، برای بار دوم آن را به فریزر منتقل نکنید.
- حتما قبل از قرار دادن خورشت در یخچال یا فریزر، لیموعمانیهای خورشت را خارج کنید تا قورمه سبزی تلخ نگردد.
- همیشه صبر کنید تا خورشت شما سرد شود و بعد آن را به یخچال منتقل نمایید.
- دمای 4 درجه سانتیگراد در یخچال، دمایی مناسب برای نگهداری از قورمه سبزی است و مانع خراب شدن خورشت میشود.
- طولانی مدت ماندن خورشت قورمه سبزی در یخچال یا فریزر، عطر و طعم خورشت را تغییر خواهد داد.
منبع: لایفاتک