شب یلدا یا شب چله یکی از کهنترین جشنهای ایرانی است و جایگاه ویژهای در فرهنگ ایرانی دارد. خانوادههای ایرانی این شب را با خوراکیهای مختلفی جشن میگیرند که یکی از این خوراکیها انار است. در ادامه طرز تهیه ۸ غذای مخصوص شب یلدا با استفاده از انار را توضیح خواهیم داد.
انار پلو شیرازی
انار پلو شیرازی غذایی است که اغلب با مرغ پخته میشود و از غذاهای سنتی و مخصوص شب چله در شیراز است.
مواد لازم:
- برنج: ۴ پیمانه
- دانه انار: ۲ پیمانه
- مرغ: ۵۰۰ گرم
- رب انار: ۱ قاشق غذاخوری
- پیاز: ۲ عدد متوسط
- زعفران دم کرده: ۲ قاشق غذاخوری
- سیر: ۲ حبه
- خلال پسته: ۱ قاشق غذاخوری
- خلال بادام: ۱ قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
- روغن و زردچوبه: به مقدار لازم
طرز تهیه:
- برنج را بپزید و کنار بگذارید.
- مرغ را با پیاز، سیر، نمک، زردچوبه و آب روی حرارت بپزید. سپس ریش ریش کنید.
- پیاز نگینی خرد شده را تفت دهید، مرغ ریش ریش شده، رب انار، نصف دانههای انار و زعفران دم کرده را به آن اضافه کنید و تفت دهید.
- چند دقیقه مانده به انتهای زمان تفت دادن، خلال بادام و پسته را اضافه کنید.
- برنج را در دیس بکشید، کمی پلو زعفرانی و مخلوط انار و مرغ را روی آن ریخته و به سلیقه خود تزئین کنید.
نکات تکمیلی:
- مواد لازم مناسب برای: ۴ نفر
- زمان آماده سازی: ۱۵ دقیقه
- زمان پخت: ۶۰ دقیقه
- انرژی هر قاشق غذاخوری: ۵۰ کالری
آش انار
آش انار، یکی از خوشمزهترین و اصیلترین آشهای شیرازی است.
مواد لازم:
- لپه: ۱ لیوان
- برنج نیم دانه: ۱ لیوان
- پیاز: ۳ عدد
- سبزی آش: ۵۰۰ گرم
- آب انار ملس: ۴ لیوان
- رب انار: ۱/۳ پیمانه
- استاک گوشت: ۱ عدد
- گوشت چرخ کرده: ۳۰۰ گرم
- نمک، فلفل، زردچوبه: به مقدار لازم
طرز تهیه:
- لپه را با آب و کمی نمک روی حرارت بگذارید تا بجوشد و کف آن را بگیرید.
- ۲ پیاز را نگینی خرد کرده و در قابلمه تفت دهید، سپس زردچوبه و فلفل سیاه را اضافه کنید.
- لپه و برنج را به قابلمه اضافه کرده و استاک گوشت را بیفزایید. در قابلمه را ببندید تا مواد پخته شوند.
- زمانی که لپه نرم شد، سبزی را اضافه کرده و دوباره زمان دهید تا سبزیها بپزند.
- آب انار را اضافه کرده و پس از کمی حرارت دیدن، رب انار را اضافه کنید.
- برای تهیه گوشت قلقلی، پیاز را رنده کرده و آب آن را بگیرید. زردچوبه، فلفل سیاه و نمک را به گوشت اضافه کرده و با دست ورز دهید. قلقلیهای کوچک درست کرده و پس از نیم ساعت استراحت در یخچال، در روغن داغ سرخ کنید.
- غلظت آش که به اندازه کافی رسید، نعنا داغ و گوشتها را اضافه کرده و ده دقیقه زمان دهید.
آش آماده سرو است. آن را با پیاز داغ، دانههای انار و نعناع داغ تزئین کرده و میل کنید. نوش جان
خورشت انار و بادمجان
انار بادمجان یا انار ناردونی از خورشتهای محبوب شمالی محسوب میشود.
مواد لازم
- بادمجان: ۳ عدد
- سینه مرغ: ۱ عدد
- پیاز: ۱ عدد
- رب انار: ۳ قاشق غذاخوری
- سس انار: ۳ قاشق غذاخوری
- دانه انار: ۲ قاشق غذاخوری
- زعفران: به مقدار لازم
- نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
طرز تهیه
- بادمجانها را سرخ کنید.
- پیاز را نگینی خرد کرده و تفت دهید.
- مرغ را به پیاز اضافه کنید و با فلفل سیاه و نمک تفت دهید تا رنگ مرغها تغییر کند.
- رب انار و زعفران دم کرده را به مرغ اضافه کرده و کمی تفت دهید. سپس سس انار را اضافه کنید.
- بادمجانها را به خورشت اضافه کرده، ۱ استکان آب بریزید و اجازه دهید خورشت غلیظ شود.
نکات تکمیلی:
- مواد لازم مناسب برای: ۴ نفر
- زمان آمادهسازی: ۱۵ دقیقه
- زمان پخت: ۹۰ دقیقه
- انرژی هر قاشق غذاخوری: ۴۵ کالری
خورشت اسفناج
خورشت اسفناج که به خورشت آلو اسفناج نیز معروف است، یک غذای مناسب برای شب یلدا است که میتوانید با رب انار نیز تهیه کنید.
مواد لازم
- اسفناج پاک کرده: ۱ کیلوگرم
- گوشت چرخ کرده: ۳۰۰ گرم
- پیاز: ۲ عدد
- رب انار: ۱ قاشق سوپخوری
- آلو سیاه: ۱۵۰ گرم
- نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، روغن: به مقدار لازم
طرز تهیه
- اسفناجها را خرد کرده و روی حرارت تفت دهید تا آب آن گرفته شود.
- پیاز را رنده کرده و آب آن را کاملاً بگیرید. سپس با زردچوبه، نمک و دارچین به گوشت اضافه کرده و ورز دهید.
- از مواد گوشتی قلقلی درست کرده و آنها را در روغن سرخ کنید.
- برای تهیه خورشت، یک پیاز را نگینی خرد کرده و تفت دهید. سپس زردچوبه به آن اضافه کنید و کمی حرارت دهید.
- اسفناجها را به پیاز اضافه کنید و کمی آب بریزید. سپس گوشتها را به آرامی اضافه کنید.
- نمک، فلفل سیاه و رب انار را به خورشت اضافه کنید.
- ۱۰ دقیقه قبل از خاموش کردن، آلوها را به خورشت اضافه کنید.
نکات تکمیلی:
- مواد لازم مناسب برای: ۴ نفر
- زمان آمادهسازی: ۲۰ دقیقه
- زمان پخت: ۶۰ دقیقه
- انرژی هر ۱۰۰ گرم: ۱۷۳ کیلوکالری
مرغ ناردونی
مرغ ناردونی یک غذای خوشمزه، متنوع و جذاب برای شام شب یلدا است.
مواد لازم
- ران و سینه مرغ: ۴ تکه
- پیاز: ۳ عدد
- رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
- رب انار ملس: ۱ قاشق غذاخوری
- آب انار: ۱ لیوان
- انار دون شده: ۱ لیوان
- نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
- زردچوبه و روغن: به مقدار لازم
طرز تهیه
- مرغ را تکه کرده و با نمک، فلفل سیاه و زردچوبه مزه دار کنید. آن را به مدت نیم ساعت در یخچال بگذارید.
- پیاز را رنده درشت کرده و تفت دهید.
- نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کنید و بعد از مدتی رب انار و رب گوجه فرنگی را به آن بیفزایید.
- رب که تغییر رنگ داد، تکههای مرغ را روی آن چیده و تفت دهید تا سرخ شوند.
- آب انار و کمی آب اضافه کنید و حرارت را کم کنید تا مرغها پخته شوند.
- دو پیاز دیگر را خلالی خرد کرده و تفت دهید.
- نمک، زردچوبه، دانههای انار و رب انار را به پیاز اضافه کنید.
- بعد از ۵ دقیقه مخلوط پیاز و انار را روی مرغ ریخته و زمان دهید تا همه مواد به خورد هم بروند. مرغ ناردونی آماده سرو است.
نکات تکمیلی:
- مواد لازم مناسب برای: ۴ نفر
- زمان آمادهسازی: ۱۵ دقیقه
- زمان پخت: ۶۰ دقیقه
- انرژی در ۱۰۰ گرم: ۳۸۵ کالری
خورشت انار بیج
خورشت انار بیج یا انار آویج از غذاهای خوشطعم گیلانی است.
مواد لازم
- گردو: ۲۰۰ گرم
- پیاز کوچک: ۱ عدد
- سیر: ۲ حبه
- سبزی تره، جعفری، گشنیز، نعناع: ۲۰۰ گرم
- رب انار: ۵۰ گرم
- آب انار ترش: ۱ عدد انار
- روغن، نمک و فلفل: به مقدار لازم
- برنج: ۳۰۰ گرم
- مرغ: ۲ تکه
طرز تهیه
- گردوها را آسیاب کرده و با مقدار کمی روغن تفت دهید.
- پیاز ریز شده را اضافه کنید و بعد از تغییر رنگ، مقداری آب اضافه کنید تا روی گردوها را بگیرد.
- آب گردو که کم شد، رب انار، آب انار و ۲ لیوان آب را اضافه کنید.
- سبزی خرد شده را کمی تفت دهید و سپس سیر له شده را به آن اضافه کنید.
- سبزی تفت خورده را به گردوها اضافه کنید.
- حرارت را کم کرده و زمان دهید تا روغن گردو خارج شود.
- مرغ را اضافه کرده و ۴۰ دقیقه زمان دهید تا کاملاً پخته شود.
- خورشت انار بیج را با برنج کته سرو کنید.
نکات تکمیلی:
- مواد لازم مناسب برای: ۲ نفر
- زمان آمادهسازی: ۱۵ دقیقه
- زمان پخت: ۹۰ دقیقه
- انرژی هر قاشق غذاخوری: ۳۵ کالری
کوفته انار و گردو
در ادامه طرز تهیه کوفته انار و گردو به همراه سس گردو، شام لذیذ مخصوص شب یلدا را مشاهده میکنید.
مواد لازم
- گوشت چرخ کرده: ۳۰۰ گرم
- پیاز: ۱ عدد
- زرده تخم مرغ: ۱ عدد
- گردوی آسیاب شده: ۱۵۰ گرم
- رب انار: ۱ قاشق سوپخوری
- نعناع خشک: ۱ قاشق چایخوری
- جعفری خرد شده: ۱ قاشق غذاخوری
- آرد سوخاری: ۲ قاشق سوپخوری
- نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
- زردچوبه و دارچین: به مقدار لازم
مواد اولیه سس
- آب انار: ۱ پیمانه
- رب انار: ۲ قاشق سوپخوری
- رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق سوپخوری
- پیاز: ۲ عدد
- روغن مایع: ۲ قاشق سوپخوری
- آب: ۱ پیمانه
- شکر: ۱/۲ قاشق سوپخوری
- نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
طرز تهیه
- گوشت چرخ کرده را با ۳ قاشق غذاخوری گردو آسیاب شده مخلوط کنید.
- پیاز را رنده کرده و آب آن را کاملاً بگیرید و به گوشت اضافه کنید.
- رب انار، نعناع خشک، جعفری خرد شده، تخم مرغ، آرد سوخاری، فلفل سیاه، نمک و زردچوبه را به گوشت اضافه کرده و چند دقیقه ورز دهید.
- مواد را به اندازه نارنگی فرم داده و با دست فشار دهید تا منسجم شود.
- کوفتهها را در سینی قرار داده، با سلفون بپوشانید و ۳۰ دقیقه در یخچال بگذارید.
- برای تهیه سس، پیاز خرد شده را تفت داده و باقیمانده گردو را اضافه کنید.
- پس از تغییر رنگ پیاز، زردچوبه و دارچین را به آن بیفزایید و بعد از مدتی رب انار، آب انار، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل را اضافه کنید.
- حرارت را زیاد کنید تا آب انار به جوش آید، سپس حرارت را کم کنید و شکر را به سس اضافه کنید تا طعم آن ملایمتر شود.
- کوفتهها را سرخ کنید و درون سس قرار دهید. ۱۵ دقیقه زمان دهید تا جا بیفتد.
نکات تکمیلی:
- مواد لازم مناسب برای: ۴ نفر
- زمان آمادهسازی: ۱۵ دقیقه
- زمان پخت: ۶۰ دقیقه
- انرژی هر ۱۰۰ گرم: بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلوکالری
سالاد انار
سالاد انار و دیگر میوههای پاییزی را در شب یلدا به سفرههایتان اضافه کنید و از آن لذت ببرید.
مواد لازم
- دانه انار: ۱ پیمانه
- گردو خرد شده: نصف پیمانه
- کلم بنفش: ۱ عدد کوچک
- پرتقال: ۱ عدد بزرگ
- سرکه: ۱ قاشق چایخوری
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
- سس مایونز: نصف پیمانه
- پنیر خامهای: ۲ قاشق غذاخوری
- آب انار: ۲ قاشق غذاخوری
- آب پرتقال: ۲ قاشق غذاخوری
- جعفری: ۱ قاشق غذاخوری
- پودر گلپر: به مقدار لازم
طرز تهیه
- پرتقالها را پوست گرفته و به صورت فیله برش دهید.
- کلم بنفش را رنده کرده یا به صورت باریک خرد کنید و با سرکه، نمک و فلفل مخلوط کنید.
- دانههای انار و گردوی خرد شده را با کلم بنفش مخلوط کرده و در ظرف سرو بریزید.
- فیلههای پرتقال را روی سالاد بچینید.
- برای تهیه سس، سس مایونز و پنیر خامهای را با ادویههای سالاد مانند نعناع خشک مخلوط کنید تا یکدست شود.
- آب انار و آب پرتقال را به سس اضافه کنید و در کنار سالاد سرو کنید.
نکات تکمیلی:
- مواد لازم مناسب برای: ۴ نفر
- زمان آمادهسازی: ۳۰ دقیقه
- انرژی برای هر نفر: ۱۴۹.۵ کالری
مطالب پیشنهادی:
آموزش شکل دادن به هندوانه برای شب یلدا
شب چله به چه معناست؟ چرا در این شب یلدا هندوانه میخورند؟
هرآنچه از شب یلدا بایدا بدانید + تبریک شب یلدا
آداب و رسوم شب یلدا در مناطق مختلف ایران